Kennislacunes

Inleiding

Tijdens de ontwikkeling van de richtlijn ‘Extra-Uteriene Graviditeit’ is systematisch gezocht naar onderzoeksbevindingen die nuttig konden zijn voor het beantwoorden van de uitgangsvragen. Een deel (of een onderdeel) van de uitgangsvragen is met het resultaat van deze zoekacties te beantwoorden, een groot deel echter niet. Door gebruik te maken van de evidence-based methodiek (GRADE) is duidelijk geworden dat op het terrein van behandeling nog lacunes in de beschikbare kennis bestaan. De werkgroep is van mening dat (vervolg)onderzoek wenselijk is om in de toekomst een duidelijker antwoord te kunnen geven op vragen uit de praktijk.

 

Overzicht van kennislacunes per uitgangsvraag

 

Behandeling EUG: Afwachtend beleid

  • Voor het identificeren van de vrouwen die expectatief kunnen worden behandeld met een minimaal aantal vervolg bezoeken en aanvullende onderzoeken is meer inzicht nodig.
  • De bovengrens van het serum-hCG voor een succesvol expectatief beleid moet worden onderzocht evenals de duur van het afwachten.
  • De uitkomstmaat toekomstige fecunditeit na expectatief beleid moet verder worden uitgezocht.
  • Voorspellers voor succesvol afwachtend beleid moeten worden onderzocht.
  • De meest informatieve en tevens uitdagende studie is een cohortstudie waarin alle asymptomatische vrouwen gediagnosticeerd met een EUG expectatief worden behandeld en waarin alleen vrouwen met persisterende serum-hCG waarden na een bepaalde periode methotrexaat krijgen en waarin alleen vrouwen met klinische tekenen van dreigende tubaruptuur geopereerd worden.

 

Behandeling EUG: MTX

  • Er zal nog meer onderzoek gedaan moeten worden naar de kosten van de behandeling voordat dit mee kan spelen in de besluitvorming. Een goed uitgevoerde kosteneffectiviteitsanalyse kan meewegen in het besluit om al dan niet een enkele (single) dosis behandeling van 50 mg/m2 MTX te adviseren.
  • De teratogeniteit van de behandeling met MTX moeten worden geëvalueerd om een advies te kunnen geven over wanneer veilig een volgende zwangerschap kan worden nagestreefd.

 

Behandeling EUG: Chirurgie

  • Er zijn geen RCTs in de literatuur voorhanden over de vraag of in het geval van contralaterale tubapathologie overgegaan dient te worden op tubotomie dan wel tubectomie gevolgd door IVF.
  • Er is weinig bekend over of symptomen/klachten het risico op een tubaruptuur kunnen voorspellen.

 

Organisatie van Zorg: support

  • Er is geen bewijs welke psychologische impact er is tussen verschillende behandelingen voor buitenbaarmoederlijke zwangerschap. De emotionele impact kan aanzienlijken langdurig zijn.

 

Er is aanvullend onderzoek nodig naar de behoefte van vrouwen behandeld voor een EUG en welke interventies en welk type zorgverlener de voorkeur hebben. Mogelijk zijn er nog andere uitkomstmaten dan het wegkrijgen van de EUG en toekomstige fertiliteit voor de vrouw belangrijk.

 

Overig: