Algemene inleiding

Aanleiding voor het maken van de richtlijn

Een abdominoplastiek is een veel voorkomende ingreep die de plastisch chirurg uitvoert. Momenteel ontbreekt er een gestandaardiseerde behandelwijze voor volwassen patiënten met een abdominaal huid en/of vet surplus. De NVPC beoogt een landelijke evidence-based richtlijn te ontwikkelen om zorgprofessionals te ondersteunen in hun klinische besluitvorming en transparantie te bieden aan patiënten en derden.

 

Doel van de richtlijn

Het doel van het project is het ontwikkelen van een up-to-date multidisciplinaire, evidence-based richtlijn voor de behandeling van patiënten met een abdominaal huid en/of vet surplus met of zonder klachten (functioneel, cosmetisch of medisch).

 

Afbakening van de richtlijn

De richtlijn richt zich op volwassen patiënten die zich bij de behandelaar presenteren met een abdominaal huid en/of vet surplus of een abdominale diastase met of zonder klachten (functioneel, cosmetisch of medisch). In de richtlijn worden geen uitspraken gedaan over de behandeling van patiënten na bariatrische chirurgie. Daarvoor wordt verwezen naar de richtlijn Contourherstellende postbariatrische chirurgie.

 

Conceptvoorstel specifieke vragen waarvoor deze richtlijn aanbevelingen geeft, zijn:

 

Beoogde gebruikers van de richtlijn

Deze richtlijn is geschreven voor alle leden van de beroepsgroepen die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met de wens voor een abdominoplastiek: (plastisch) chirurgen, dermatologen, microbiologen, infectiologen, huisartsen en anesthesiologen.