Definities en begrippen

Comfortschoen: ruime confectieschoen met een losse inlegzool die men koopt in een schoenwinkel. De inlegzool is verwisselbaar (zie onderstaande afbeelding).

Comfortschoen

Confectieschoeisel: schoenen die men koopt in een schoenwinkel en waar geen inlegzool in past

Diabetisch pre-ulcus: blaar, intracutane bloeding in eelt of subcutane bloeding zonder dat er sprake is van een defect door alle lagen van de huid.

Diabetisch voetulcus: een defect door alle lagen van de huid (dermis en epidermis), onder de enkel (inclusief de malleoli) bij een patiënt met diabetes, ongeacht de bestaansduur van de wond.

Diabetische micro-angiopathie: anatomische en functionele veranderingen in de microcirculatie; de rol hiervan bij het diabetisch voetulcus is onduidelijk.

Diabetische polyneuropathie: een bilaterale, distale, symmetrisch optredende vorm van sensibele, motorische en perifere autonome neuropathie.

Diabetische voet: de verscheidenheid aan voetafwijkingen die ontstaan ten gevolge van neuropathie, macro-angiopathie, ‘limited joint mobility’ en andere gevolgen van metabole stoornissen, die meestal in combinatie voorkomen bij patiënten met diabetes

Diep voetulcus: elk voetulcus dat dieper gaat dan de subcutis.

Drukontlastende schoen: fabrieksmatig vervaardigde schoen met een beoogd drukverlagend effect (via afwikkelvoorziening en/of zoolverstijving), die voorzien kan worden van een op maat gemaakte inlegzool (zie onderstaande afbeeldingen).

Drukontlastende schoen

Forefoot off-loading shoe”: specifieke voorvoet-drukontlastende schoen die met name de hiel en middenvoet ondersteunt en die voorzien kan worden van een op maat gemaakte inlegzool. In de internationale literatuur staat deze schoen ook wel bekend als de ‘half-shoe’, al betreft dit soms een halve schoen zonder enige voorvoetsteun (zie onderstaande afbeelding).

Forefoot off-loading shoe

Gangreen: weefselnecrose ten gevolge van doorbloedingsstoornissen.

Geïnfecteerd voetulcus: elk defect dat gepaard gaat met minimaal twee van de volgende verschijnselen: roodheid/pijn/warmte/oedeem/purulente afscheiding en/of systemische infectieverschijnselen.

Gipsschoen: op maat gemaakte lage schoen van gips of glasvezel (zie onderstaande afbeelding).

Gipsschoen

Goed passend schoeisel: schoeisel dat het gedeelte van de voet achter de bal van de voet, inclusief hiel en gehele wreef, goed omsluit. Een goede sluiting is nodig om overmatig voor-achterwaarts of zijwaarts schuiven van de voet in de schoen te voorkomen. Rond de hiel moet de schoen goed aansluiten waardoor slippen uit de schoen wordt voorkomen. Daarnaast moet de schoen voldoende ruimte bieden aan de bovenzijde en zijkanten van de bal van de voet en de tenen, zodat deze drukvrij binnen de schacht liggen. De binnenkant van de schoen moet circa 1 cm langer zijn dan de lengte van de belaste voet.

Grote (‘major’) amputatie: iedere amputatie boven het niveau van de enkel

Kleine (’minor’) amputatie: iedere amputatie op of onder het niveau van de enkel

Klinische tekenen van verhoogde druk: lokale overmatige eeltvorming (inclusief likdoorns) en/of lokale ontstekingsverschijnselen zoals zwelling, roodheid, of warmte en/of intra- of subcutane bloeding en/of blaarvorming.

Limited joint mobility: verminderde beweeglijkheid van de voetgewrichten ten gevolge van bindweefselveranderingen, waarschijnlijk secundair aan metabole stoornissen.

Oppervlakkig voetulcus: elk voetulcus dat niet dieper gaat dan de subcutis.

Orthopedische schoen type A (OS-A): volledig op maat gemaakte schoen (laag, halfhoog of hoog, eventueel met schachtversteviging (‘koker’)) die voorzien is van een op maat gemaakte inlegzool (zie onderstaande afbeeldingen).

 

Orthopedische schoen type B (OS-B): fabrieksmatig vervaardigde schoen over een diepere leest waarbij individuele orthopedische aanpassingen (bijvoorbeeld zoolverstijving, afwikkelvoorziening) gemaakt kunnen worden en die voorzien is van een op maat gemaakte inlegzool (zie onderstaande afbeeldingen).

Orthopedische schoen type B (OS-B)

OVAC: orthopedische voorziening aan confectieschoeisel. Comfortschoen met een losse verwisselbare inlegzool waarbij orthopedische aanpassingen aan de binnenkant van de schoen, de hak of de zool gemaakt worden en die voorzien kan worden van een op maat gemaakte inlegzool (zie onderstaande afbeelding).

OVAC

Perifeer arterieel vaatlijden (PAV): obstructief arterieel atherosclerotisch vaatlijden vanaf de infrarenale aorta tot en met de pedale arteriën (of voetarcade). Naast het obstructief atherosclerotisch vaatlijden komen bij mensen met diabetes mellitus en een voetulcus vaak vasculaire calcificaties voor, zoals mediasclerose (Mönckeberg-arteriosclerose). Deze afwijking, die nauw samenhangt met neuropathie, leidt op zich zelf niet tot obstructie van bloedvaten maar is wel geassocieerd met het voorkomen van PAV.

Protectieve sensibiliteit: beschermende sensibiliteit voor het waarnemen van lokale druk, te onderzoeken met een 10-grams Semmes-Weinstein monofilament.

Schoenaanpassing: individuele aanpassing aan de schoen, waaronder OVAC (orthopedische voorziening aan confectieschoeisel).

Total contact cast (TCC): volledig op maat gemaakte laars van gips of glasvezel, met de bovenrand op een niveau net onder de knie (zie onderstaande afbeeldingen).

Total contact cast (TCC)

Verbandschoen: fabrieksmatig vervaardigde, uitwasbare stoffen schoen, gemaakt over een dikkere leest om ruimte te bieden aan verbandmateriaal en/of inlegzool en bedoeld voor tijdelijk gebruik (bijvoorbeeld bij wondzorg; zie onderstaande afbeelding).

Verbandschoen

Vilt(rubber): vilt, of een combinatie van vilt en rubber dat aan elkaar geplakt is

Voorlopig orthopedische schoen (VLOS, ook wel bekend als ‘revalidatieschoen’): volledig op maat gemaakte orthopedische schoen van snel te bewerken materiaal met een relatief korte levertijd (2 weken), bedoeld voor tijdelijk gebruik en die voorzien is van een op maat gemaakte inlegzool (zie onderstaande afbeelding).

Voorlopig orthopedische schoen (VLOS)

Walker: fabrieksmatig gefabriceerd kunststof loophulpmiddel, met de bovenrand op een niveau boven de enkel of net onder de knie, met een rigide buitenkant en polstermateriaal van binnen, dat de voet en het onderbeen omsluit en dat is voorzien van een drukverlagend steunvlak, door een modulaire inlegzool waaruit elementen verwijderd kunnen worden voor drukontlasting ter plaatse van het ulcus, of een op maat gemaakte inlegzool (zie onderstaande afbeeldingen).

Walker