Algemene inleiding

Aanleiding voor het maken van de richtlijn

In 2003 heeft de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA) de richtlijn “Postoperatieve pijnbehandeling” uitgebracht. Doelstelling van de richtlijn was een leidraad te geven voor de dagelijkse praktijk van de preventie/behandeling van postoperatieve pijn, geschreven voor patiënten met acute postoperatieve pijn, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Deze richtlijn was aan herziening toe, aangezien inmiddels nieuwe geneesmiddelen op de markt gekomen zijn en nieuwe (herontdekte) toedieningsvormen in de praktijk worden gebruikt.

 

Daarnaast moeten ziekenhuizen sinds 2005 de Inspectie van Volksgezondheid jaarlijks inzicht geven over het beleid betreffende pijn na operaties. Er is veel veranderd rondom de organisatie van postoperatieve pijn; de komst het Elektronisch Patiënten Dossier is hier een voorbeeld van.

 

1.2          Doel van de richtlijn

De huidige richtlijn moet de accuratesse van de volgende punten weergeven:

 

Het effectief bestrijden van postoperatieve pijn is niet alleen om humanitaire redenen zeer wenselijk. Steeds vaker wordt bewezen dat dit belangrijke fysiologische voordelen biedt. Niet alleen verloopt het postoperatieve herstel mede hierdoor soepeler en sneller met meer tevreden patiënten, tevens kan het ontstaan van een chronisch pijnsyndroom gereduceerd worden.

 

Afbakening van de richtlijn

Deze richtlijn is geschreven voor de behandeling van postoperatieve pijn. De werkgroep hanteert de definitie van pijn, zoals door de International Association for the Study of Pain (IASP) is vastgelegd:

   pijn is: “Een onaangename sensorische en emotionele ervaring geassocieerd met feitelijke of mogelijke weefselbeschadiging of beschreven in termen van dergelijke schade.”

   postoperatieve pijn is acute pijn ten gevolge van een operatieve ingreep.

 

Beoogde gebruikers van de richtlijn

Deze richtlijn is geschreven voor alle leden van de beroepsgroepen die betrokken zijn bij postoperatieve pijnbehandeling.