Beoordeling van pijn bij patiƫnten met dementie

PAINAD

De PAINAD is een beoordelingsschalen voor patiënten met dementie of beperkte uitdrukkingsmogelijkheden en bestaat uit 5 gedragsindicatoren (gezichtsuitdrukking, stemgedrag, ademhaling, lichaamstaal en troostbaarheid) die elk gescoord worden van 0 tot 2. De totaalscore ligt tussen 0 en 10 waarbij 0 geen pijn betekent en 10 zeer ernstige pijn. De ontwikkelaars van deze schaal hebben geen interpretatie gegeven aan de tussenliggende scores. Elk item dat als 1 of 2 wordt gescoord, wordt gezien als een aanwijzing dat de patiënt een bepaalde vorm van pijn of ongemak ervaart en waarvoor bijkomende maatregel nodig is. Het is niet vastgesteld dat de gedragsschaal van 0 tot 10 de meest aangewezen schaal is om de ernst van pijn vast te stellen. Lichte pijn [vanaf een score van 2 (Zwakhalen 2012)] verlangt maatregelen ter verbetering van het comfort (wijziging houding, afleiding, lichte analgetica), matige tot ernstige pijn (scores >4) verlangen sterkere analgetica in combinatie met maatregelen ter verbetering van het comfort.

http://www.vmszorg.nl/_library/5474/PAINAD.pdf

 

REPOS

De REPOS is een schaal voor ouderen met een uitingsbeperking. Met de REPOS kan aan de hand van het gedrag van de patiënt bepaald worden of de patiënt pijn heeft (Van Herk 2009a, Van Herk 2009b). De gevalideerde REPOS telt tien gedragingen die als kenmerkend voor pijn worden gezien. Gezichtsuitdrukking is een belangrijke indicator voor pijn. Vijf van de tien gedragingen betreffen daarom het gezicht, namelijk een gespannen gezicht, de ogen (bijna) dichtknijpen, het optrekken van de bovenlip, een grimas en angstig kijken. De overige vijf gedragingen betreffen bewegingen en verbale uitingen van pijn. Het toepassen van de REPOS bestaat uit het observeren van een persoon gedurende twee minuten, waarna de verpleegkundige of verzorgende elk gedraging scoort. Elke gedraging die gezien is krijgt een score van 1 en opgeteld leidt dit tot een REPOS-score. Tevens geeft de observator een aanvullend pijncijfer m.b.v. een numeric rating scale (NRS). Zo wordt ook belang gehecht aan de voorkennis van de observator, bv als de observator reden heeft om aan te nemen dat bijvoorbeeld angst overheerst. De combinatie van de itemscore met de NRS geeft een indicatie voor de aanwezigheid van pijn. Aan de hand van de bijbehorende beslisboom worden acties bepaald. Een score ≥4 is aanleiding tot actie bv pijnmedicatie of rustgevende behandeling. Het betrouwbaar scoren van de REPOS vereist training. Het Erasmus MC heeft een instructie CD-ROM over de REPOS ontwikkeld. Ook zijn er video-opnamen beschikbaar, die de beschreven gedragingen illustreren.

http://www.vmszorg.nl/_library/5501/REPOS.pdf

 

PACSLAC-D

De PACSLAC-D is een beoordelingsschaal voor patiënten met dementie of beperkte uitdrukkingsmogelijkheden en bestaat uit 24 items in drie subschalen: gelaat, verzet/afweer en sociaal emotioneel stemming. Bij een score van 4 of hoger zijn er aanwijzingen voor pijn.

http://www.vmszorg.nl/_library/5472/Pacslac-D.pdf