Indicatoren

Inleiding

In de gezondheidszorg zijn kwaliteit en transparantie belangrijke onderwerpen. Dit is terug te zien in de ontwikkeling van richtlijnen voor medisch handelen en indicatoren om dit handelen te kunnen meten. In opdracht van de NIV/NfN is een indicator opgesteld bij de richtlijn ‘Nierfunctievervangende behandeling, wel of niet’. Het is aan de NIV om, conform de hieromtrent geldende afspraken, te bepalen of de indicator een plaats moet krijgen in de te registreren indicatoren.

 

Doel van de indicator

Het doel van deze indicator is een stimulans te geven aan professioneel handelen bij de behandeling van en zorg voor patiënten met eindstadium chronische nierschade.

 

Overzicht indicatoren

Er is één indicatoren ontwikkeld; een procesindicator.

 

Indicator

Type

1

Verstrekken van informatie over alle behandelvormen van chronische nierschade stadium 5

Procesindicator

 

Factsheets indicatoren

Indicator 1 Verstrekken van informatie over alle behandelvormen van chronisch chronische nierschade stadium 5

Operationalisatie

Alle patiënten met progressief chronische nierschade stadium 4 en 5 dienen informatie te krijgen over alle vormen van behandeling van eindstadium nierschade

Teller

Patiënten met progressief chronische nierschade stadium 5 die informatie over alle vormen van behandeling van eindstadium chronische nierschade hebben ontvangen.

Noemer

Alle patiënten met progressief chronische nierschade stadium 4 en 5 die informatie over een behandeling van eindstadium chronische nierschade hebben ontvangen.

Type indicator

Procesindicator

Exclusiecriteria

Het gaat erom dat alle mogelijke behandelvormen zijn besproken met alle patiënten. Geen exclusiecriteria.

Kwaliteitsdomeinen

-                Patiëntgerichtheid: het respecteren van de unieke noden, wensen en waarden van patiënten.

-                Gelijkheid: het leveren van gelijke zorg voor alle patiëntengroepen, ongeacht sekse, etniciteit, geografische afkomst en sociaaleconomische status.

Meetfrequentie

2x per jaar

Verslagjaar

1x per jaar

Rapportagefrequentie

1x per jaar

 

Toelichting

  1. Achtergrond en variatie in zorg: Op dit moment is de inhoud van de voorlichting nog erg afhankelijk van de zorgverlener. Het is van belang dat informatie over alle behandelopties wordt verstrekt.
  2. Definities: Onder informatie over alle vormen van behandeling wordt verstaan in ieder geval informatie over: hemodialyse en peritoneale dialyse, niertransplantatie en conservatieve behandeling.
  3. Registreerbaarheid: Informatie kan uit het Ziekenhuis Informatie Systeem gehaald worden.
  4. Mogelijke verstorende factoren: Onjuiste registratie van besproken behandelopties.
  5. Mogelijke ongewenste effecten: Nvt.