Kennislacunes

Inleiding

Tijdens de ontwikkeling van de richtlijn ‘Nierfunctievervangende behandeling’ is systematisch gezocht naar onderzoeksbevindingen die nuttig konden zijn voor het beantwoorden van de uitgangsvragen. Een deel (of een onderdeel) van de uitgangsvragen is met het resultaat van deze zoekacties te beantwoorden, een groot deel echter niet. Door gebruik te maken van de evidence-based methodiek (EBRO) is duidelijk geworden dat op het terrein van patiëntvoorkeuren met betrekking tot behandelkeuzes nog lacunes in de beschikbare kennis bestaan. De werkgroep is van mening dat (vervolg)onderzoek wenselijk is, om in de toekomst een duidelijker antwoord te kunnen verschaffen geven op vragen uit de praktijk. Om deze reden heeft de werkgroep de belangrijkste lacunes in kennis geprioriteerd en aangegeven op welke vlakken nader onderzoek gewenst is.

 

De werkgroep heeft de volgende top drie van lacunes in kennis geprioriteerd, waarvoor nader onderzoek het meest dringend is:

  1. prognostische waarde van patiëntkarakteristieken;
  2. optimale voorlichting en behandelkeuze;
  3. kwetsbaarheid en somatisch/mentaal/sociaal functioneren.

 

Prognose

Er zijn weinig kwalitatief goede wetenschappelijke studies die antwoord geven op de vraag wat de prognostische waarde van patiëntkarakteristieken met betrekking tot het overlijdensrisico, het functioneren en de kwaliteit van leven bij patiënten die dialyse ontvangen. Hierdoor is het moeilijk om een goede inschatting te kunnen maken welke patiënten die dialyse ontvangen een extra groot risico lopen op overlijden of ziekenhuisopnames.

 

Behandelkeuze

Er is weinig kwantitatief onderzoek dat op een bruikbare wijze interventies rondom de behandelkeuze beschrijft. Uit de literatuur komt onvoldoende naar voren hoe het keuzeproces en de daarbij horende begeleiding vormgegeven dient te worden.

 

Kwetsbaarheid en somatisch/mentaal/sociaal functioneren

De werkgroep pleit voor het ontwikkelen en invoeren van een landelijk screeningsinstrument met betrekking tot kwetsbaarheid en somatisch/mentaal/sociaal functioneren. Een dergelijk instrument kan gebruikt worden voor een systematische registratie, welke vervolgens moet leiden een gevalideerd predictie-instrument.