Patiƫnteninformatie bij richtlijn Ulnaropathie

Patiënteninformatie

 

Ulnaris neuropathie bij de elleboog

 

WAT IS HET?

Een ulnaris neuropathie is een storing in de functie van één van de drie zenuwen (bedradingen) van de onderarm, de elleboogzenuw (of nervus ulnaris). De elleboogzenuw loopt vanaf de binnenkant van de bovenarm via de binnenkant van de elleboog naar de pinkmuis.

 

 WAAR HEB JE LAST VAN?

Vrijwel alle patiënten hebben klachten van gevoelloosheid en tintelingen van pink en ringvinger. Daarnaast kunnen krachtverlies, verminderde vaardigheid, pijn en krampen optreden. De uitval van de functie van de zenuw kan variëren van licht tot ernstig. Ook kunnen de klachten ‘s nachts optreden.

 

WAT IS DE OORZAAK?

Beknelling van de elleboogzenuw ter hoogte van de elleboog kan de oorzaak zijn. Vaak is er echter geen specifieke onderliggende oorzaak. Leunen op de elleboog, herhaald buigen en strekken van de elleboog en overmatig buigen van de elleboog worden wel in verband gebracht met een ulnaris neuropathie door druk op en rek van de zenuw.

 

HOE WORDT DE DIAGNOSE GESTELD?

De diagnose wordt vermoed op basis van het specifieke verhaal van de patiënt en een onderzoek van handfuncties. De diagnose wordt bevestigd door middel van een zenuwgeleidingsonderzoek (EMG) en soms een zenuwechografie. Bij een EMG wordt de functie van de zenuwen onderzocht met behulp van kleine stroomstootjes. Dit geeft een prikkelend of kloppend gevoel. Het duurt ongeveer 15 minuten. Dit onderzoek kan lichte pijnklachten geven. Bij een echografie worden met behulp van ultra-geluidsgolven beelden gemaakt. Op de huid wordt een zogeheten transducer geplaatst die (onhoorbare) geluidsgolven uitzendt. De teruggekaatste geluidsgolven (echo’s) worden op een monitor in beeld gebracht. Dit onderzoek is volledig pijnloos.

 

WAT KUN JE ER AAN DOEN?

Als de klachten licht zijn kan uitleg over de aandoening voldoende zijn en kan er worden afgewacht om te zien of de klachten vanzelf overgaan. Er is tot nu toe geen goed wetenschappelijk onderzoek gedaan naar wat de beste behandeling is bij een lichte tot matig ernstige ulnaris neuropathie ter hoogte van de elleboog. In de algemene praktijk wordt vaak geadviseerd om bij patiënten met lichte tot matige uitvalsverschijnselen (zoals alleen een dof gevoel, tintelingen en lichte zwakte) in eerste instantie alleen adviezen te geven om druk op en rek van de zenuw te vermijden door het geven van houdingsadviezen en leefregels en eventuele aanpassingen op het werk.

 

Deze adviezen kunnen zijn:

-  Probeer buigen van de elleboog te vermijden.

-  Probeer niet met de armen over elkaar te zitten, maar leg tijdens het zitten de arm te rusten op de dij, met de handpalm naar boven.

-  Houdt de telefoon in uw andere hand.

-  Neem een boekstandaard indien u veel leest.

-  Plaats op het werk een kussen onder uw elleboog op het bureau en let op positie en hoogte van uw toetsenbord.

-  Slaap ’s nachts met een handdoek om uw elleboog gewikkeld (dit om het buigen in de elleboog te verhinderen).

-  Vermijd druk op de elleboog; leun er niet op.

-  Vermijd overstrekken van de elleboog.

 

 

Het is bekend dat bij een deel van de patiënten daarmee inderdaad verbetering optreedt. Een ander deel van die patiënten behoudt klachten of heeft toename van de verschijnselen. Bij uitblijven van een gunstig effect kan de zenuw dan na enkele maanden operatief worden losgemaakt. Bij patiënten met meer uitgesproken en toenemende spierzwakte wordt vaak meteen gekozen voor een operatieve behandeling.

 

WAT HOUDT DE OPERATIE IN?

De operatie wordt doorgaans uitgevoerd door een neurochirurg of plastisch chirurg. De ingreep vindt meestal poliklinisch plaats onder plaatselijke verdoving. Na het openen van de huid bij de elleboog kan de zenuw vrijgelegd worden. Hiertoe worden de weefsels die de zenuw beknellen doorgenomen. Wanneer de zenuw vrijligt, wordt de huid weer gesloten met al dan niet zelfoplosbaar hechtmateriaal. De arts zal u vertellen welk materiaal is gebruikt. Nadien krijgt u nog een drukverband voor 24 uur. De operatie duurt ongeveer een half uur. Soms wordt door de chirurg gekozen voor een ander type operatie, een subcutane of submusculaire transpositie, waarbij de zenuw over een klein traject wordt verplaatst om beschadiging te voorkomen.

 

Na de operatie mag u de arm bewegen tot aan de pijngrens. Zwaar tillen is de eerste dagen na de operatie te ontraden. In de regel is de arm na 10 dagen normaal belastbaar. Werkhervatting vindt plaats in overleg met de bedrijfsarts. Het is zeker niet zo dat u de eerste controle na de ingreep moet afwachten alvorens het werk te hervatten. De klachten verdwijnen overigens vaak niet direct na de operatie. Vaak duurt dit enige maanden tot soms wel een jaar. Geduld is een schone zaak. Zeer zelden komen na een aanvankelijk herstel de klachten weer terug.

 

Complicaties zijn zeldzaam, maar kunnen wel degelijk optreden. Meestal betreft het een nabloeding of een ontstoken wond. Afhankelijk van de ernst, valt een heroperatie in beide gevallen te overwegen. Vaak kan het euvel zonder operatie verholpen worden. Soms zijn antibiotica nodig wanneer een infectie aanwezig is.