Indicatoren

Inleiding

In de gezondheidszorg zijn kwaliteit en transparantie belangrijke onderwerpen. Dit is terug te zien in de ontwikkeling van richtlijnen voor medisch handelen en indicatoren om dit handelen te kunnen meten. Deze indicatoren zijn in opdracht van de NVvH opgesteld bij de richtlijn Perifeer Arterieel Vaatlijden van de onderste extremiteiten. Het is aan de NVvH om, conform de hieromtrent geldende afspraken, te bepalen of, en welke indicatoren een plaats moeten krijgen in de te registreren indicatoren.

 

Doel van de indicatorenset

Het doel van deze indicatoren set is een stimulans te geven aan professioneel handelen in de zorg voor patiënten met PAV en zo te komen tot steeds betere patiëntenzorg. In 2016 zijn ervanuit de vasculaire registratie (DAPA) eindpunten gedefinieerd, die zouden kunnen dienen als indicatoren. Deze eindpunten zijn:

 

Om de implementatie van deze richtlijn te kunnen meten zijn twee procesindicatoren ontwikkeld. Namelijk:

 

Indicator

Type

1

Patiënten met CI die behandeld zijn met GLT voorafgaande een endovasculaire behandeling / patiënten met CI die een endovasculaire behandeling krijgen

Proces

2

Patiënten met CI die behandeld zijn met GLT voorafgaande een operatieve behandeling / patiënten met CI die een operatieve behandeling krijgen

Proces

 

Factsheets indicatoren

In de richtlijn staat de patienten met CI indien mogelijk primair conservatief behandeld dienen te worden met gesuperviseerde looptherapie; GLT. Deze therapie heeft naast een significant positief effect op de loopafstand van de patiënt ook secundaire positieve bijkomstigheden als het verbeteren van aanwezige cardiovasculaire problemen lichamelijke conditie. Bovendien blijkt de behandeling ook kosteneffectief te zijn: zie hoofdstuk Behandelstrategieën bij claudicatio intermittens voor verdere onderbouwing en uitwerking van het GLT.

 

Precentage patiënten met CI die een behandeling van gesuperviseerde looptherapie hebben gehad alvorens ze een endovasculaire behandeling krijgen

Operationalisatie

 

Teller

Patienten met CI die een traject van GLT hebben gevolgd volgens KNGF richtlijnen voor een  endovasculaire behandeling.

Noemer

Alle patienten die een endovasculaire behandeling krijgen voor CI

Type indicator

Proces

In- en exclusiecriteria

Inclusie: Alle patiënten met gediagnostiseerde CI. Exclusie: patiënten met KI.

Kwaliteitsdomein

Veiligheid, effectiviteit, patiëntgerichtheid

Meetfrequentie

Een maal per jaar

Verslagjaar

Eens per kalenderjaar

Rapportagefrequentie

Een maal per jaar

 

Percentage patiënten met CI die een behandeling van gesuperviseerde looptherapie hebben gehad alvorens ze een operatieve behandeling krijgen

Operationalisatie

 

Teller

Patienten met CI die een traject van GLT hebben gevolgd volgens KNGF richtlijnen voor een operatieve behandeling.

Noemer

Alle patienten die een operatieve behandeling krijgen voor CI

Type indicator

Proces

In- en exclusiecriteria

Inclusie: Alle patiënten met gediagnostiseerde CI. Exclusie: patiënten met KI.

Kwaliteitsdomein

Veiligheid, effectiviteit, patiëntgerichtheid

Meetfrequentie

Een maal per jaar

Verslagjaar

Eens per kalenderjaar

Rapportagefrequentie

Een maal per jaar

 

Toelichting

1 Achtergrond en variatie in zorg

Doel van deze indicator is om indien mogelijk patiënten eerst conservatieve therapie te geven alvorens een interventie, met mogelijke risico’s en kosten, toe te passen. In de huidige situatie wordt regelmatig een traject met conservatieve therapie overgeslagen.

 

2. Definities

GLT: volgens KNGF richtlijn Perifeer Arterieel Vaatlijden

Endovasculaire behandeling: alle mogelijke endovasculaire behandelingen

Operatieve behandeling: alle mogelijke chirurgische behandelingen

 

3. Registreerbaarheid

De gegevens die nodig zijn voor het registreren van deze indicator zijn relatief gemakkelijk uit te vragen, door eens per kalenderjaar gegevens uit de clinical audit (DAPA) te gebruiken.

 

4. Mogelijke verstorende factoren

Zolang gesuperviseerde looptherapie niet wordt vergoed vanuit het basispakket is het aanbieden van gesuperviseerde looptherapie sterk afhankelijk van de financiële situatie van de patienten. Dit is een ernstige belemmering. Daarnaast zal het niet voor alle patiënten met CI mogelijk zijn om een traject van GLT te starten bijv. in verband met belemmerende ernstige comorbiditeiten. Dit is aan de beoordeling van de behandelaar.

 

5. Mogelijke ongewenste effecten

De werkgroep verwacht geen ongewenste effecten van de indicator.