Revisie geschiedenis

Richtlijn 1.0 (2004) In 2004 is de eerste ‘evidence based' richtlijn gepubliceerd voor de diagnostiek en behandeling van patiënten met NSCLC. De Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT), het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) en het Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg CBO hebben toen het initiatief genomen om een multidisciplinaire richtlijn te ontwikkelen over zowel de stadiëring als de behandelmogelijkheden van het NSCLC.
Richtlijn 2.0 (2011) In 2007 is het eerste initiatief genomen om door middel van een enquête onder betrokken medisch specialisten en zorgverleners van patiënten met NSCLC de belangrijkste diagnostische, en therapeutische knelpunten in de dagelijkse praktijk te inventariseren rondom de patiënt met NSCLC. De herziening van de richtlijn in 2011 was nodig omdat de voorgaande zes jaar de inzichten in diagnostiek en behandeling op verschillende onderdelen veranderd waren.

 

Richtlijn 2.1 & 2.2 In 2012/2013 vond een evaluatie plaats van de mate van naleving - op een aantal specifieke onderdelen - van de in 2011 gereviseerde richtlijn NSCLC. Mede op basis van input van de desbetreffende evaluatiecommissie vond een beperkte (consensus based) tussentijdse revisie van slechts enkele onderdelen van de richtlijn plaats. Zo'n ‘modulaire' revisie sluit aan bij nieuwe inzichten over het belang van actuele richtlijnen en de daaruit voortvloeiende noodzaak van regelmatig tussentijds onderhoud. In 2013 startten een tweetal subwerkgroepen met een hernieuwde revisie van een beperkt aantal onderdelen van deze richtlijn. Voor deze revisie verrichten de leden van deze subwerkgroepen zelf het literatuuronderzoek (selecteren, beoordelen en samenvatten relevante literatuur). De concept teksten werden daarna tijdens een consultatiefase voorgelegd aan het veld. Na verwerking van de uitkomsten daarvan werden de teksten ter autorisatie aangeboden aan de bij de eerdere revisie van de richtlijn betrokken verenigingen.
Richtlijn 2.1 (2014) De subwerkgroep bestond uit een aantal radiotherapeuten. Deze subwerkgroep reviseerde (onderdelen van) de volgende hoofdstukken/paragrafen:

 

Richtlijn 2.2 (2015)

De subwerkgroep bestond uit een aantal longartsen en pathologen. Deze subwerkgroep reviseerde (onderdelen van) de volgende hoofdstukken/paragrafen:

 

Tijdens de update van 2019/2020 zijn de volgende modules herzien of toegevoegd: