Aanbevelingen voor nader onderzoek

INDICATIESTELLING VOOR FERTILITEITSPRESERVATIE

In- en exclusiecriteria

1. De werkgroep is van mening dat meer kennis verkregen moet worden over de effectiviteit van ovariële hypersimulatie bij vrouwen met borstkanker. Alle vrouwen met borstkanker in de reproductieve leeftijd moeten worden gecounseld voor deelname aan de STIM-trial.

Risicopredictie

AMH

2. Onderzoek is aangewezen naar de vraag welke gonadotoxiciteit verschillende behandelingen hebben. 

AMH

3. De werkgroep is van mening dat een uitgangswaarde van een AMH-bepaling nuttig kan zijn in het kader van onderzoek naar de waarde van AMH vóór en na gonadotoxische therapie.

 

BESCHIKBARE INTERVENTIES VÓÓR BEHANDELING

Cryopreservatie van eicellen en embryo's

Stimulatieschema

 4. Een gerandomiseerde studie, de STIM-trial (een multi-center RCT) loopt in verschillende centra in Nederland en probeert antwoord  te geven op de vraag welk hormoonstimulatieschema het meest effectief is, met betrekking tot de eicelopbrengst (www.studies-obsgyn.nl/stim). Toekomstige cohortstudies zullen meer inzicht in de veiligheid moeten geven.

 

Cryopreservatie van ovariumweefsel

Veiligheid nageslacht

5. Er dient onderzoek gedaan te worden naar het risico op (congenitale) afwijkingen bij nageslacht ontstaan na invriezen van ovariumweefsel, terugplaatsing hiervan en herstel van de vruchtbaarheid.

Veiligheid vrouwen

6. Het psychische effect van het voorstel om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek naar cryopreservatie van ovariumweefsel voor het behoud van vruchtbaarheid, voorafgaand aan chemo- en/of radiotherapie, dient onderdeel van een onderzoeksvraagstelling te zijn.

 

ETHISCHE EN JURIDISCHE ASPECTEN

Huidige preservatietechnieken

7. Omdat cryopreservatie van eicellen en ovariumweefsel nog een ‘experimenteel karakter' heeft, dient toepassing van deze technieken bij patiënten met extra waarborgen omgeven te zijn. Hieronder valt onder meer een proces van zeer zorgvuldige besluitvorming (mondelinge en schriftelijke informatie; schriftelijke toestemming, counseling) en nauwgezette (en zoveel mogelijk uniforme) verslaglegging van de behandeling en de follow-up. Op die manier wordt niet alleen bewerkstelligd dat patiënten weten waar ze aan beginnen en wat ze moeten verwachten, maar worden ook mogelijkheden gecreëerd voor retrospectief onderzoek naar de lange termijneffecten van deze technieken voor toekomstige kinderen.

 

LATE EFFECTEN EN BESCHIKBARE INTERVENTIES NA BEHANDELING

Testen van ovariumfunctie na oncologische behandeling

8. Er dienen  prospectieve longitudinale en case control studies gedaan te worden, die de relatie tussen AMH spiegels na kankerbehandeling en doorgaande zwangerschapskansen en prematuur ovarieel falen/insufficiëntie (POF of POI) bestuderen.

9. Er wordt geadviseerd om  meer lange termijn follow-up studies te verrichten die de relatie tussen AMH spiegels na kankerbehandeling cq. ovariële reserve en zwangerschapskansen, reproductieve periode (vruchtbare periode) en menopauze leeftijd bestuderen.

 

Behandeling overgangsklachten en preventie langetermijneffecten POI

10. Onderzoek naar het effect op kwaliteit van leven en overleving met HST in deze specifieke patiëntenpopulatie is wenselijk.