Hoofdpunten resultaten vragenlijst

Achtergrondinformatie
Alle vrouwen hadden last van postmenopauzaal bloedverlies, waarbij ze de klachten korter dan een jaar of tussen de één en twee jaar hebben. Alle vrouwen zijn met de klachten eerst naar de huisarts gegaan. De vrouwen waren tussen de 50 en 64 jaar.

 

Huisarts
Twee vrouwen hadden voor de eerste keer contact met de huisarts over postmenopauzaal bloedverlies. Een patiënt is eerder bij de huisarts geweest, maar de klachten zijn teruggekomen en een patiënt heeft eerder contact gehad met de huisarts maar geen behandeling.
Het onderzoek dat de huisarts bij de patiënt heeft uitgevoerd varieerde tot het stellen van vragen en het doen van lichamelijk onderzoek, maar ook het afnemen van een uitstrijkje of een echo van de vagina/baarmoederhals. Iedere patiënt werd gediagnosticeerd met geen afwijkingen aan de baarmoederhals en werd doorverwezen naar de gynaecoloog voor verder onderzoek. De patiënt vond dat hij goed tot uitstekend werd behandeld door de huisarts en is tevreden tot zeer tevreden over het bezoek aan de huisarts.

 

Positief genoemde punten over de behandeling door de huisarts die zeker behouden moeten blijven zijn:

Er zijn geen negatieve of verbeterpunten over de huisarts genoemd door de vrouwen.

Doorverwijzing
Drie vrouwen werden na het bezoek aan de huisarts gelijk doorverwezen naar de gynaecoloog. Eén vrouw werd na terugkerende klachten doorverwezen naar de gynaecoloog. Alle vrouwen konden binnen één tot twee weken terecht bij de gynaecoloog. De vrouwen zijn van mening dat ze binnen één tot twee weken bij de gynaecoloog terecht moeten kunnen met hun klachten.

Positief genoemde punten over de doorverwijzing naar het ziekenhuis die zeker behouden moeten blijven zijn adequaatheid en dat de huisarts de afspraak in het ziekenhuis regelt.

Er zijn geen negatieve of verbeterpunten over de doorverwijzing genoemd door de patiënten.

 

In het ziekenhuis
Alle vrouwen zijn voor postmenopauzaal bloedverlies behandeld in het ziekenhuis. De arts heeft diverse onderzoeken uitgevoerd variërend per patiënt, namelijk het stellen van vragen, lichamelijk onderzoek, een uitstrijkje, een transvaginale echo en een hysteroscopie.
Bij alle vrouwen zijn geen afwijkingen aan de baarmoeder gevonden.

 

Voorlichting
Het was voor de vrouwen duidelijk wat de mogelijke behandelingen in zouden houden, welke voor- en nadelen deze mogelijke behandeling hadden en ze werden voldoende betrokken bij het besluit over de behandeling. Ook zijn ze van mening dat ze voldoende informatie hebben gekregen voordat ze weer naar huis gingen. De vrouwen zijn tevreden tot zeer tevreden over de mondelinge informatie. Echter, niet allemaal hebben ze schriftelijke informatie ontvangen of ze zijn tevreden tot zeer tevreden. De voorlichting komt bij alle vrouwen helemaal overeen met de verwachting. Positief genoemde punten over de voorlichting zijn aandacht voor de patiënt, checken of zaken duidelijk zijn en uitgebreidheid. Een negatief genoemd punt over de voorlichting is het niet op de hoogte zijn van schriftelijke voorlichting zoals folders. Er zijn geen verbeterpunten genoemd over de voorlichting.

 

Nazorg
Alle vrouwen wisten bij wie ze na ontslag uit het ziekenhuis terecht konden met vragen. Niet alle patiënten hebben een nacontrole gehad. Degene die dat wel hadden (n:2) zijn zeer tevreden over de nazorg. Positief genoemde punten over nazorg zijn die behouden moeten blijven zijn: het mogelijk zijn van telefonisch consult voor eventuele vragen en het opnieuw uitvoeren van anamnese en lichamelijk onderzoek. Er zijn geen negatieve of verbeterpunten over de nazorg genoemd door de patiënten.

 

Algemeen
In het algemeen genoemde positieve punten over de behandeling en zorg zijn: