Overzicht van gepubliceerde en sensorisch gevalideerde receptuur

Literatuur- referentie

Allergeen

voedings-middel

Soort recept

Hoeveelheid

allergeen

(g of ml)1

Hoeveelheid

allergeen

(g eiwit)1

Volume

testvoeding1

Type sensorisch

onderzoek/ panel

Voordelen receptuur

Nadelen

receptuur

 

Hoogste dosis (dus niet totale testvoeding)

 

Vlieg-Boerstra 2004

Melk, gepasteu-riseerd

 

Protifar

 

Soja, UHT,

 

 

 

Ei, medium verhit,

 

Ei, rauw

 

 

Pinda, geroosterd

 

Hazelnoot, ongeroosterd

 

Tarwebloem en tarwemeel

Melk in Neocate, melk in Nutramigen, melk in rijstmelk

 

 

Protifar In Nutrilon Pepti

 

Sojamelk in melk, sojamelk in Neocate

 

 

Ei in pannenkoek, ei in gehakt, ei in sojavla

 

Rauw ei in vruchtenmoes

Rauw eiwit in pudding

 

Pinda in zandkoekje

 

 

Hazelnoot in zandkoekje

 

 

Tarwemeel in gehakt, tarwebloem in gehakt

50 ml

 

 

 

2,9 g

 

50 ml

 

 

 

13,5 g

 

 

13,5 g

30 g

 

1,2 g

 

 

2,5 g

 

 

17,5 g

1,75

 

 

 

2,5

 

1,75

 

 

 

1,75

 

 

1,75

3,3

 

0,35

 

 

0,35

 

 

1,75

200 ml

 

 

 

200 ml

 

200 ml

 

 

 

1 portie

 

 

1 portie

 

 

55 g

 

 

55 g

 

 

55 g

 

Professioneel, driehoekstest (melk), gepaard

 

Gepaarde vergelijking (overige recepten)

10/27 door vrijwilligers gevalideerde recepten verworpen door professioneel panel

Variatie in receptuur

Lage doses, ook indien omgerekend naar totale dosering vanwege te groot volume voor kinderen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoog vetgehalte in zandkoekjes


Literatuur- referentie

Allergeen

voedings-middel

Soort

recept

Hoeveelheid

allergeen

(g of ml)

Hoeveelheid

allergeen

(g eiwit)

Volume

testvoeding

Type sensorisch

onderzoek/ panel

Voordelen receptuur

Nadelen

receptuur

 

Totale test

 

Vlieg-Boerstra,

2011

Protifar

 

 

 

 

Hoogverhit eipoeder

 

Geroosterd ontvet pindameel, 12% vet

 

 

 

Rauwe hazelnoot

 

Cashewnoot

 

Protifar Plus in Nutramigen AA,

Protifar Plus in Nutramigen 2 LGG, Protifar Plus in Hero Baby Allergy Care

 

Ei in kruidkoek

 

 

Pinda in Olvarit

 

Pinda in kruidkoek

 

Pinda in gehakt

 

 

Hazelnoot in kruidkoek

 

 

Cashewnoot in kruidkoek

3.1 g

 

 

 

 

8,4 g (47,4% eiwit)

 

8,6 g (51,6% eiwit)

8,6 g (51,6% eiwit)

8,6 g (51,6% eiwit)

 

12,4 g

 

 

15 g

2,8 g

 

 

 

 

4,4 g

 

 

4,4 g

 

4,4 g

 

4,4 g

 

 

1,7 g

 

 

2,9 g

250 ml

 

 

 

 

170 g

 

 

215 g

 

122 g

 

107 g

 

 

120 g

 

 

120 g

Professioneel panel (30% beste proevers),

gepaarde vergelijking

 

 

Hoge doseringen

 

Kruidkoeken met hoog verhit ei, pinda, hazelnoot en cashewnoot commercieel verkrijgbaar

 

Testvoedingen worden goed gewaardeerd door kinderen

 

Lagere einddosis voor kleinere kinderen mogelijk

 

Vrij van meest voorkomende allergenen, behalve tarwe in alle recepten

Eiwitsamenstelling van Protifar Plus is niet representatief voor die van melk

 

Placeborecept met ei bevat soja

 

Kruidkoek en gehakt voor kinderen vanaf 4 jaar

 

Kruidkoek bevat tarwe als allergeen

 

Hazelnoot: aan buitenkant geroosterd, mogelijk minder geschikt voor OAS

 

 

Vassilo-poulou,

2010

Kabeljauw

Kabeljauw in gekruid kippenvlees

40 g

9,1 g

 

Gepaarde vergelijking, vrijwilligerspanel

1 van 3 recepten gevalideerd, laag in vet, goed gewaardeerd door panelleden

 

Deveney, 2006

Hoogverhit ei

 

 

Cake

 

17 g ei

?

 

Driehoekstest,

7 volwassenen en 8 kinderen (vrijwilligers)

Recept glutenvrij en melkvrij

Recept goed gewaardeerd door kinderen

Lage doses

Vetgehalte?

 

Literatuur- referentie

Allergeen

voedings-middel

Soort

recept

Hoeveelheid

allergeen

(g of ml)

Hoeveelheid

allergeen

(g eiwit)

Volume

testvoeding

Type sensorisch

onderzoek/ panel

Voordelen receptuur

Nadelen

receptuur

Cochrane, 2012

Hazelnoot

 

 

 

 

Selderij

Chocoladedessert:

Cold swelling starch (Ultratex 4), cacaopoeder, poedersuiker, raapzaadolie, emulgator, hazelnootbloem, selderijpoeder

 

Hazelnoot- bloem 2,04% (bevat 30% eiwit)

 

Selderij-poeder 4,26% (bevat 11,8% eiwit)

Allergeen in lage en hoge dosis;

hoge dosis: totale test bevat 1 g

100 ml

Ontwikkeld voor Europrevall

 

Driehoekstest,

professioneel (ISO-normering) door Unilever

 

 

Uniforme matrix

 

Bereid in professioneel bedrijf (Unilever)

 

Homogeniciteit en hoeveelheid allergeen getest met immunoassay

Alleen gevalideerd voor lage doses hazelnoot (3 μg tot 1 g eiwit); voor selderij niet gevalideerd, maar geen herkenning.

 

Voor kinderen vanaf 7 jaar oud

Ronteltap, 2004

Pinda

Hazelnoot

Pinda in aardappelpuree

Hazelnoot in havermoutpap

26,8 mg pindameel

6,8 mg

(27 mg pinda)

 

Vrijwilligers

Gepaarde vergelijking

Pinda gevalideerd

 

Lage dosis

Hazelnoot niet gevalideerd

Winberg,

2013

Melk (⁰C?)

Rauw eiwit

Soja (lang houdbaar)

Tarwe

Kabeljauw

Alle opgelost in

Elemental O 28 met smaakmakers

25 ml melk

8 g ei

25 ml sojamelk

9 g tarwe

6 g kabeljauw

 

0,5-1,0

g/100 ml

Totaal volume 300-400 ml

Driehoekstest

Recepten werden door gezonde kinderen goed gewaardeerd

 

Uniforme matrix

Lage doses

Scibilia, 2006*

Tarwe

Harde (durum) en gewone tarwe, citroen, cacao, suiker, gekookt

25 g tarwe

 

 

 

Gevalideerd, driehoekstest met vrijwilligers, geen verdere details

 

De Jong,

Lupine

Tarwemeel, tarwebloem, koemelkvrije margarine, rietsuiker, vanille, zout, lupinezaad

6,1 g lupine

2,19 g

 

Vrijwilligerspanel,

gepaarde vergelijking

 

 

Van Odijk, 2006

Pinda

Matrix van havervlokken, cacao, suiker, margarine, mint

 1,5 g pinda

0,35 g

10 g

Vrijwilligerspanel, driehoekstest

 

25% vet

Ballmer-Weber, 2007

Soja

Chocolade reep:

chocolate, margarine,

zout, pepermunt extract, poedersuiker, havervlok-ken, in verum sojabloem

50 g ontvet sojabloem (53% Eiwit) bereid van soja vlokken

26,5 g

154 g

Driehoekstest,

vrijwilligers?

 

Homogeniciteit getest met ELISA