Voorbeeld psychiatrische diagnose bij poliklinische patiƫnt

Diagnostische overwegingen

Er zijn bij onderzoek voldoende aanwijzingen voor een recidief van een eerdere depressieve episode, maar gezien de vermoedelijke familieanamnese voor bipolaire-II-stoornissen moet hier zeker ook aan gedacht worden. De angstklachten passen bij de depressieve stoornis, maar er zijn ook aanwijzingen dat deze al langer bestaan. Psychotische symptomen zijn, in tegenstelling tot de vorige episode, nu niet aanwezig; de dwangsymptomen van de patiënte voldoen niet aan de diagnose obsessieve-compulsieve stoornis.

 

Diagnostische formulering

Een 36-jarige, gehuwde vrouw met matig ernstige depressieve stoornis, met vooral angst, insomnia, gewichtsverlies en agitatie; sinds 8 maanden; 3e episode met tussendoor onvolledig herstel; eerste episode op het 18e jaar. Depressieve en bipolaire-II-stoornissen in de familie. Mogelijke etiologische factoren: overlijden vader toen ze 10 jaar was; geen duidelijke aanleiding; onderhoudende factor: relatieproblemen. Vermijdende- en afhankelijke-persoonlijkheidstrekken.

De stoornis interfereert sterk met het vermogen van de patiënte om te kunnen werken, terwijl zij bij eerdere episoden heeft ervaren dat terugkeer naar werk haar herstel bevorderde. Volgens de patiënte en haar partner zijn hun onderlinge problemen deels het gevolg van de stemmingsstoornis en belemmeren zij tevens haar herstel. Alhoewel beiden graag kinderen willen, zien zij hier van af zolang de patiënte depressief is. Bij een eerdere episode was er sprake van suïcidegedachten, maar zijn er geen suïcidepogingen geweest. Momenteel staat suïcidaliteit niet op de voorgrond.

 

Classificatie (volgens DSM-5)

Depressieve stoornis, recidiverend, matig ernstig, met angstige spanning. Codering (volgens ICD-9-cm): 296.32.

 

Differentiële classificaties

Bipolaire-II-stoornis (296.89); persisterende depressieve stoornis (300.4); gegeneraliseerde-angststoornis (300.02).