Aandachtspunten voor invullen FML

Aandachtspunten bij het invullen van de Functionele Mogelijkheden Lijst (FML)

 

Persoonlijk functioneren

Als gevolg van cognitieve stoornissen kunnen er beperkingen zijn op het gebied het  persoonlijk functioneren. O.a. moet aandacht besteed worden aan de items “vasthouden  van aandacht”, “verdelen van aandacht” en “herinneren”.

         

Sociaal functioneren

De verzekeringsarts moet o.a. rekening houden met de mogelijke aanwezigheid van beperkingen op de items zien, horen, spreken en lezen. Als gevolg van  meningoradiculitis kunnen uitvalsverschijnselen van de hersenzenuwen optreden.  

 

Aanpassingen aan fysieke beperkingen

De verzekeringsarts houdt er rekening mee dat er sprake kan zijn van een kwetsbare,  soms dunne huid t.g.v. acrodermitis chronica atroficans. Verder kunnen er

sensibiliteitsstoornissen optreden. Dit kan o.a. leiden tot beperkingen op de items huid-contact en koude. 

 

Dynamische handelingen

Beperkingen in het dynamische handelen kunnen o.a. ontstaan als gevolg van het optreden van artritis en als gevolg van neurologische stoornissen.   

Verder kunnen er beperkingen veroorzaakt worden door het optreden van subluxaties in  de kleine hand- en voetgewrichten, m.n. gelokaliseerd onder acrodermatitis chronica atroficans. Als gevolg van sensibiliteitsstoornissen kan de tastzin aangedaan zijn en kunnen er beperkingen zijn bij het bedienen van toetsenbord en muis.  

Als gevolg van radiculitis kunnen beperkingen bestaan t.a.v. dynamische handelingen als buigen, torderen, duwen en trekken, tillen of dragen, lopen, traplopen, klimmen, knielen  of hurken. Bij klimmen dient ook rekening gehouden te worden met de mogelijkheid van  evenwichtsstoornissen. 

         

Statische houdingen   

Statische houdingen kunnen beperkt zijn als gevolg van gewrichtsklachten en neurologische klachten. Beperkingen zijn er vooral bij  de items: staan, geknield of gehurkt actief zijn, gebogen of getordeerd actief zijn of boven schouderhoogte actief zijn.  

 

Werktijden

De verzekeringsarts houdt rekening met de mogelijkheid van beperkingen op dit item als  gevolg van bijvoorbeeld moeheidklachten, malaiseklachten en andere klachten die in wisselende mate kunnen optreden.   

Bij dit item geldt dat het FML, bijvoorbeeld bij sterk wisselende mogelijkheden,  onvoldoende specifiek is om de mogelijkheden en beperkingen uit te drukken. De verzekeringsarts beschrijft dan in zijn  rapportage de situatie, conform de verzekeringsgeneeskundige standaard “verminderde arbeidsduur” (verzekeringsgeneeskundige standaard verminderde arbeidsduur, LISV, Januari 2000). FML en verzekeringsgeneeskundige rapportage dienen als één geheel gezien te worden.