Proctologie

Initiatief: NVVH Aantal modules: 21

Startpagina - Proctologie

Onderzoek

De optimale behandeling van hemorroïden is momenteel onderdeel van twee lopende zorgevaluaties, de HollAND en de NAPOLEON. De HollAND vergelijkt voor patiënten met hemorroïden graad 3 de behandelstrategieën hemorroïdectomie versus rubberbandligatie. De NAPOLEON vergelijkt voor patiënten met recidiverende klachten van graad 2 of 3 hemorroïden, die al tenminste twee eerdere rubberbandligaties hebben gehad, de behandelstrategieën rubberbandligatie versus mucopexie met hechting versus hemorroïdectomie. De NVvH adviseert centra om aan deze zorgevaluaties te participeren. Zie ook HollAND en NAPOLEON.

 

Waar gaat deze richtlijn over?

Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is voor patiënten met aandoeningen rondom het anale gebied. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • De mogelijke onderzoeken bij anaal bloedverlies
  • De beste behandeling van aambeien die klachten veroorzaken
  • De beste behandeling van getromboseerde aambeien (aambeien waarin een stolsel is ontstaan)
  • Het beschermen tegen het opnieuw optreden van getromboseerde aambeien
  • De verschillende beeldvormende technieken en de behandeling van peri-anale fistels
  • De beste behandeling van anusscheurtjes
  • De wensen en verwachtingen van patiënten

Voor wie is de richtlijn bedoeld?

Deze richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg van patiënten met aambeien, anusscheurtjes en peri-anale fistels.

 

Voor patiënten

Proctologie is het vakgebied van artsen die zich bezighouden met aandoeningen rondom het anale gebied. De proctologie betreft een grote groep verschillende aandoeningen. Deze richtlijn richt zich specifiek op aanbevelingen ten aanzien van de diagnostiek en behandeling van:

  • aambeien (hemorroïden)
  • anusscheurtjes (fissura ani)
  • nieuw ontstane gangetjes tussen de darm en de huid rondom de anus (peri-anale fistels)

Aambeien komen vaak voor. Geschat wordt dat ongeveer de helft van alle mensen ooit last heeft van aambeien. Peri-anale fistels en anusscheurtjes komen minder vaak voor. Hoevaak precies is niet bekend.

 

Meer informatie over aambeien en anusscheurtjes is te vinden op Thuisarts:

https://www.thuisarts.nl/aambeien/ik-heb-last-van-aambeien

https://www.thuisarts.nl/anusscheurtjes/ik-heb-anusscheurtjes

 

Meer informatie over peri-anale fistels is te vinden op de website van de dermatologen:

http://www.huidziekten.nl/folders/nederlands/perianalefistel.htm

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH). De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de chirurgen, radiologen, MDL-artsen en dermatologen. Er werd aandacht besteed aan het patiëntenperspectief door in samenwerking met de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF) een enquête uit te zetten. Een verslag van de enquête is besproken in de werkgroep. Belangrijkste knelpunten zijn verwerkt in de richtlijn.

Volgende:
Aanvullende diagnostiek bloedverlies per anum