Geïnstrumenteerde wervelkolomchirurgie

Initiatief: NOV Aantal modules: 19

Startpagina - Spinaalchirurgie

Waar gaat deze richtlijn over?

Geïnstrumenteerde wervelkolomchirurgie zijn operaties aan de rug waarbij implataten (protheses, schroeven of haken) worden gebruikt. Deze richtlijn beschrijft de indicatiestelling voor geïnstrumenteerde wervelkolomchirurgie en het beoordelen van de effectiviteit van dergelijke ingrepen bij degeneratieve aandoeningen van de thoracolumbosacrale wervelkolom. Deze ingrepen beogen correctie en/of stabilisatie van de wervelkolom, al dan niet gepaard met neurologische decompressie. In de praktijk betreft het voornamelijk patiënten met degeneratieve scoliose, lumbale spondylolysis/-spondylolisthesis, of patiënten met chronische lage rug- en/of beenpijn bij discusdegeneratie en/of facetartrose op beeldvorming .

 

Deze richtlijn beschrijft de stand van de wetenschap betreffende de indicatiestelling en effectiviteit  van geïnstrumenteerde wervelkolomoperaties. Ook wordt de organisatie van zorg en nabehandeling bij deze patiënten beschreven.

 
Voor wie is de richtlijn bedoeld?

Deze richtlijn is bestemd voor patiënten en alle (para)medici die zich zorg dragen voor patiënten met rugklachten, in het bijzonder anesthesiologen, orthopeden, neurochirurgen, revalidatieartsen, neurologen en oefen-/fysiotherapeuten.

 

De Richtlijn richt zich op alle patiënten:

  • van 18 jaar en ouder;
  • met langer dan drie maanden bestaande rug- en/of beenpijn op basis van degeneratieve aandoeningen van de thoracolumbosacrale wervelkolom;
  • bij wie conservatieve behandeling, indien geïndiceerd, met multidisciplinaire gestructureerde oefenprogramma’s inclusief psychologische screening en eventuele pijninterventies, onvoldoende baat heeft gehad;
  • die door hun klachten dermate zijn geïnvalideerd en  gemotiveerd om een wervelkolomingreep met bijbehorende risico’s en herstelfase te doorlopen.

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Orthopedische Vereniging (NOV) op verzoek van de Inspectie (IGZ). De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie met vertegenwoordigers vanuit de orthopedisch chirurgen, neurochirurgen, revalidatieartsen, neurologen en fysiotherapeuten. Het patiëntenperspectief is meegenomen via de Nederlandse Vereniging van Rugpatiënten ‘De Wervelkolom’.

 

Waar is meer informatie vinden?

Bij aanverwante informatie staat een link naar patiënteninformatie van de orthopedisch chirurgen:

http://www.zorgvoorbeweging.nl/wervelkolomgerelateerde-pijnklachten-van-de-lage-rug

 

Meer informatie over lage rugpijn is te vinden op Thuisarts:

https://thuisarts.nl/lage-rugpijn

 

Informatie over lage rugpijn en fysiotherapie is te vinden op de website van fysiotherapeuten: https://www.defysiotherapeut.com/aandoeningen-en-klachten/rugpijn/

Volgende:
Risicofactoren bij spinaalchirurgie