Constitutioneel eczeem

Initiatief: NVDV Aantal modules: 78

Startpagina - Constitutioneel eczeem

Waar gaat deze richtlijn over?

Deze richtlijn richt zich op wat volgens de huidige maatstaven de beste zorg is voor patiënten met constitutioneel eczeem. In de richtlijn komen de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Diagnostiek
  • Lokale therapie
  • Effectiviteit van conventionele systemische immunosuppressieve therapie
  • Effectiviteit van biologicals
  • Effectiviteit van overige systemische therapie
  • Veiligheid van dermatocorticosteroïden in de zwangerschap en tijdens borstvoeding
  • Psychosociale gevolgen van constitutioneel eczeem
  • Arbeid
  • Voorlichting en begeleiding
  • Ureum-bevattende indifferente middelen (addendum)
  • Vroege introductie voedingsallergenen bij kinderen met constitutioneel eczeem (addendum)

Bij deze richtlijn is een keuzekaart ontwikkeld. Een keuzekaart geeft een overzicht van opties over screening, diagnose of behandeling en helpt de arts en patiënt bij het samen beslissen. Klik hier voor de keuzekaart.

 

Voor wie is deze richtlijn bedoeld?

De richtlijn is bestemd voor alle zorgverleners die betrokken zijn bij de zorg voor patiënten met constitutioneel eczeem. Zoals dermatologen, gespecialiseerd verpleegkundigen, huisartsen, bedrijfsartsen, jeugdgezondheidsartsen, allergologen, kinderartsen, klinische chemici, apothekers en psychologen.

 

Voor patiënten

Constitutioneel eczeem (CE), is een vorm van eczeem die veel voorkomt. Het eczeem begint meestal voor het eerste jaar en jeukt erg. Constitutioneel eczeem gaat vaak samen met een aanleg voor het krijgen van hooikoorts, astma en voedselallergie. Deze aanleg is erfelijk en heet ‘atopie’. Bij veel kinderen verdwijnt het eczeem vanzelf. De atopie aanleg blijft bestaan en het eczeem kan op latere leeftijd terugkomen. CE geeft roodheid, bultjes en schilfering van de huid. Ook kunnen er blaasjes zijn en kan er vocht uit de huid komen. De huid is meestal droog en voelt ruw aan.  CE jeukt meestal erg en hierdoor zijn er krabwondjes. Als CE lang op één plek zit, wordt de huid ruwer en dikker. CE begint meestal op babyleeftijd, maar kan op elke leeftijd beginnen. CE kan kort aanwezig zijn, maar ook chronisch worden. De aanleg voor CE blijft en het kan terugkomen als het weg is geweest.

 

Meer informatie over constitutioneel eczeem is te vinden op de website van de NVDV en op Thuisarts:

https://nvdv.nl/patienten/dermatologie/zoek-een-huidaandoening/constitutioneel-eczeem

https://www.thuisarts.nl/eczeem/ik-heb-constitutioneel-eczeem

https://www.thuisarts.nl/eczeem-door-erfelijke-aanleg

 

Een keuzekaart kan een nuttig hulpmiddel zijn wanneer er een behandelkeuze gemaakt dient te worden, meer informatie over behandelmogelijkheden voor volwassenen bij constitutioneel eczeem is te vinden in de keuzekaart. Informatie over mogelijkheden voor systemische medicijnen bij volwassenen is te vinden in de keuzekaart.

 

Hoe is de richtlijn tot stand gekomen?

Het initiatief voor deze richtlijn is afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV). De vorige versie van de richtlijn dateert uit 2014 en is op een aantal onderdelen herzien. De module Systemische therapie is herzien en de modules Ureum-bevattende indifferente middelen en Vroege introductie van voedselallergenen bij kinderen met constitutioneel eczeem zijn toegevoegd. De richtlijn is opgesteld door een multidisciplinaire commissie bestaande uit vertegenwoordigers van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV), de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en de Vereniging voor mensen met Constitutioneel Eczeem (VMCE). Wetenschappelijke verenigingen en beroepsverenigingen zoals de Nederlandse Vereniging van ZiekenhuisApothekers (NVZA), Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN),  Nederlandse Vereniging voor Allergologie (NVvA), Nederlands huisartsengenootschap (NHG), Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB)  en Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) werden voor de knelpuntenanalyse en commentaarronde uitgenodigd.

Volgende:
Diagnostiek